lokalni-ekonomika.cz

DOBROTOVY TRHY

Farmářské trhy ve Varnsdorfu

Návrat zdravých a kvalitních regionálních potravin a produktů do našich kuchyní

Dobrotovy kulinářské recepty

Na této stránce budeme publikovat recepty na pokrmy, které uvaříze ze surovin zakoupených na Dobrotovo trzích ve Varnsdorfu. Pochopitelně se bude jednat o vybrané dobroty a regionální speciality.

FAZOLE S KŘÍŽALAMI

Toto je starobylý krkonošský recept z knihy Jiřího Marholda. 50 g křížal přes noc namočíme do vody. Druhý den slijeme a nakrájíme na menší kousky. Večer do vody namočíme též 200 g bílých fazolí a druhý den je uvaříme doměkka. Na dvou lžících oleje osmahneme velkou cibuli, přidáme pokrájené křížaly, podlijeme trochou vody z fazolí a půl hodiny podusíme. Okořeníme špetkou skořice, třemi tlučenými hřebíčky, osolíme, vmícháme lžíci celozrnné špaldové mouky a trochu naředíme vývarem z fazolí. Povaříme a vmícháme fazole. Podle chutí dosolíme, osladíme nebo okyselíme. Tradičně se tyto fazole jedly s uzeným masem.

BYLINKOVÁ POMAZÁNKA

100 g mandlí namočíme přes noc do studené vody, druhý den přecedíme. V mlýnku na kávu nebo v mlýnku na mák umeleme 50 g sezamového semínka. V mixéru rozmixujeme mandle a postupně do něho přidáváme: jednu červenou cibuli, tři stroužky česneku, dvě lžíce rajského protlaku, lžíci sezamového oleje, lžičku jablečného octa, svazek čerstvých microgreens (čerstvých bylinek), pomletý sezam. Podle potřeby ředíme čistou vodou do požadované konzistence. Podle chuti dosolíme.

DOBROTOVA ZELENÁ BOHYNĚ

Rozmixujeme 1/2 šálku petržele, 1/2 šálku pažitky, 1/2 šálku podmáslí, olivového oleje a majonézy se 2 polévkovými lžícemi estragonu a citronové šťávy a 2 ančovičkami. Směs prohodíme s 1/2 kg nasekané brokolice a 1 hrstí mikrogreens (dle chuti). Dochutíme solí a pepřem. Příprava cca 50 sekund :-)

VARNSDORFSKÁ CHLEBŇAČKA (polévka)

Potřebujeme 1 litr vody, 2 šálky chlebových kůrek nebo tvrdého chleba, 1 šálek kyselé smetany, 2 středně velké brambory, 1 cibuli, 1stroužek česneku, 1 lžíci másla, 2 žloutky, sůl a mikrogrýns (nebo petrželovou nať či pažitku). Vodu nebo zeleninový vývar přivedeme k varu, přidáme chléb (kůrky), česnek utřený se solí, jemně rozkrájenou cibuli a vše rozvaříme. Po odstavení z ohně přidáme smetanu s rozkvedlanými čerstvými žloutky. Na talíři posypeme zelenou pažitkou, petrželkou nebo sklizní z mikrozahrádky :).

ŠTRŮDL FALKENŠTEJN

Na jemno pomeleme 25 dkg pšenice (nahradíme hladkou moukou), přidáme 1 kostku 100% tuku, 2,5 dl piva Falkenštejn a domácí skořicový cukr. Smícháme, vypracujeme a vyválíme těsto, které poklademe 4 najemno nakrájenými jablky a posypeme skořicovým cukrem. Zabalíme a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut. Podává se s žejdlíkem dobře vychlazeného piva Falkenštejn.

HRÁDEČTÍ CHLEBANI (placky)

Tento recept pochází z doby, kdy byla nouze o kartoffely. Starší domácí chleba namočíme do vody a když se rozmočí, vymačkáme z něj vodu, dáme do mísy a přidáme vajíčko, sůl, uzeninu, kmín, majoránku, pepř a tolik česneku, kolik ho běžně dáváte do bramboráku. Přidá se také na drobno nakrájená cibule a nakonec trochu hladké mouky. Z této hmoty pečeme na pánvi placky podobně jako bramboráky.

MANDAVSKÁ PIDIZELENINA (microgreens)

Microgreens je způsob pěstování (nakličování) různých semen v pěstebních miskách. Mladé, měkké a šťavnaté výhonky jsou zdrojem vitamínů (obsahují až o 40% více vitamínů než dospělé rostliny). Na Dobrotovo trzích můžete zakoupit sedmidenní naklíčená semena. Sklízet můžete celé rostlinky nebo lze úrodu seřezávat či stříhat. Pidizelenina je výborná do salátů, pomazánek, plněných baget, na ozdobu jídel nebo jen tak na chleba s míslem nebo sádlem.

BUŘTGULÁŠ ALA SASÍK

Nakrájenou cibuli, stroužek česneku a zelenou papriku nakrájenou na proužky osmahneme na oleji. Po několika minutách přidáme 400g nakrájených verneřických buřtů a chvíli necháme propéct. Poté přidáme jednu skleničku červeného vína s trochou vody a necháme vařit. Přidáme 3 rozdrcené chilli papričky, sušenou bazalku a oregano, pepř, jeden bobkový list a nové koření. Zaprášíme moukou, přidáme 5 lžic rajského protlaku a vaříme ještě několik minut. Poté vyjmeme bobkový list a nové koření, přidáme 10 tmavých oliv a podle potřeby dochutíme solí a cukrem. Jako příloha se podávají nudle.

CHLEBOVÍ KRUŤOUNI (alias krutony)

Starší nezatvrdlý chléb z Dobrotovo trhů rozhodně nevyhazujte. Můžeze z něj udělat skvělé kruťouny. Chléb nakrájíme na menší kostičky, které dáme do misky a pokapeme velmi mírně olivovým olejem. Důkladně promícháme nebo proházíme a nasypeme na suchý plech do jedné vrstvy. Vložíme do předem vyhřáté horké trouby. Chlebové kruťouny pečeme asi 15 minut do tmavě zlaté až hnědé barvy. Po upečení ihned nasypeme do mísy a posypeme granulovaným česnekem. Důkladně proházíme a zakryté necháme vychladnout. Je to vynikající příloha do polévek nebo jako posyp salátů.

SÁDLOVÉ PRECLÍKY

Do kvásku z 50 g kvasnic dáme půl kila polohrubé mouky, 250 g verneřického sádla a špetku soli. Takto vznikne těsto, které je trochu řidší. Nečekáme, až těsto vykyne, ale hned z něj děláme malé kroužky, které máčíme do mléka a pak do máku namíchaného se solí. Pak je pečeme v troubě na plechu v teplotě 220 stupňů. Upečené preclíky jsou křehoučké a nejlépe chutnají čerstvé.

FARMÁŘSKÉ TRHY SE KONAJÍ S PODPOROU: